Vine vara – ai espadrilele pregătite?

După ce am abordat câteva subiecte despre accesorii, precum ochelarii Wayfarer sau John Lennon, sau despre subiecte puțin mai controversate, precum purtarea maieului, revenim astăzi la un articol despre încălțăminte. Mai precis, vorbim puțin despre espadrile, avantajele și dezavantajele acestora plus modalități de îngrijire.

Fiind populară încă din anii 1940, când era considerată încălțăminte de plajă, espadrila este confecționată din pânză, având talpa originală din sfoară presată. Mai târziu, au apărut și modelele de espadrilă cu talpă din spumă, cauciuc, sau cauciuc combinat cu sfoară. Cel mai bine e să păstrezi proporțiile materialelor naturale într-o cât mai mare măsură, și o să îți spun și de ce doar într-o cât mai mare măsură și nu în totalitate.

Espadrilele au ca principal avantaj faptul că sunt ușoare, lejere și mai ales potrivite pentru zilele foarte călduroase. Le poți purta „șoseste invizibile”, dar atâta timp cât interiorul e în totalitate pânză, care are caracteristici asemănătoare bumbacului, poți renunța la șosete.

Totuși, de ce am spus mai sus că proporția ideală de materiale naturale în compoziția tălpii ar fi una foarte mare și cea în totalitate?

Printre dezavantaje, putem spune că espadrilele se murdăresc foarte ușor, rețin repede praful și mai ales, sunt foarte sensibile la apă. Asta înseamnă că o talpă confecționată din sfoară presată va reacționa foarte urât la cel mai mic contact cu apa. Ajungem așadar să ne gândim ce ușor îți poți distruge espadrilele dacă te prinde o ploaie în timp ce le porți, sau nu neapărat, ci doar să calci din greșeală înt-o baltă, cât de mică.

Așadar, care e cea mai bună talpă pe care o espadrilă o poate avea?

Simplu, o talpă care are o fășie, cât de mică, de cauciuc, pe talpă, care nu ar lăsa orice picur de apă să se îmbibe în talpă. Sau dacă nu are partea care atinge pâmântul în totalitate din plastic/cauciuc, măcar majoritatea să fie din aceste materiale pentru a nu se deforma, precum cele de mai jos: 

Probabil te întrebi, de ce să nu fie talpa în totalitate din materiale care nu pot fi afectate de apă?

Răspunsul este: ca să nu pierdem din avantajele inițiale ale espadrilelor, precum greutatea foarte ușoară și mai ales, posibilitatea de a le purta fără șosete. E total neigienic să nu porți șosetă într-o încălțăminte confecționată din material sintetic.

Spuneam mai sus că un alt avantaj e acela că se murdăresc destul de ușor și rețin praful. Cum pot fi îngrijite?

O metodă pe care am testat-o și este foarte eficientă în a scoate praful din ele este…să le aspiri. E foarte ușor să pui aspiratorul pe o capacitate puțin mai mică și să folosești doar țeava acestuia. Vei vedea o diferență majoră între prima espadrilă curățată și cealaltă.

În caz că se murdărește materialul le poți curăța cu o cârpă umedă, dar niciodată să nu le bagi în mașina de spălat.

Le poți găsi în nenumărate culori sau modele, dar despre vom discuta în articolul următor, din care o să afli la ce le poți asorta și care sunt cele mai interesante modele.

 

Până atunci, spune-mi, ai mai purtat espadrile până acum? Cum ți se par? Ai mai întâlnit și alte avantaje sau dezavantaje?

 

sursa foto: aici, aici, aici, aici

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *